Kazanų šeimos sukakčių minėjimas

Šie metai Zarasų kraštui ypatingi. Yra minimos garbingos, didvyriškos Kazanų šeimos, kurios likimą skaudžiai palietė pokario laisvės kovos, gimimo ir mirties sukaktys. Sukanka 125 metai, kai Zarasų rajone, Rusteikų kaime 1898 m. sausio 10 d. gimė Lietuvos Respublikos karininkas, 1941 m. birželio sukilimo Zarasuose prieš sovietinius okupantus organizacinio komiteto narys, Vorkutos politinis kalinys Afanasijus Kazanas. Nuo jo žūties, malšinant Vorkutos kalinių maištą 1953 m. vasarą, rugpjūčio 1 d. sukako 70 metų. Šioje šeimoje užaugo du sūnūs, kurie taip pat tapo aktyviais kovotojais už Lietuvos laisvę.

Nuo vyresniojo sūnaus Igorio Kazano gimimo šiemet lapkričio 22 d. sukaks 100 metų. Praėjo 80 metų nuo jo mirties, kada jis dalyvavo sulaikant sovietinius diversantus 1943 m. liepos 15 d., kurių gretose buvo ir Marytė Melnikaitė. Trumpas buvo ir kito Afanasijaus Kazano sūnaus, žymaus Zarasų krašto partizanų vado, puikaus kovų stratego ir taktiko – Mykolo Kazano (1925 – 1945) gyvenimas. 1944 m. rudenį jis vakarinėje Zarasų apskrities dalyje subūrė partizanų Vyčio kuopą, kurios pagrindu vėliau buvo įkurta Lokio rinktinė. Mykolas Kazanas vadovavo garsiajam Antazavės Šilo mūšiui 1944 m. gruodžio 27 d. Partizanaudamas jis 1945 m. liepos 7 d. žuvo Jaskoniškių k. (susisprogdinęs sudegė kartu su kitais 2 kovotojais). 1989 m. jo kūnas buvo palaidotas Antazavės kapinėse. Iš šeimos gyva liko tik dukra Liudmila Kazanaitė Mackonienė, puiki dainininkė, kuri 2001 m. iš Lietuvos Respublikos Prezidento rankų priėmė tėvui kapitonui Afanasijui Kazanui ir broliui majorui Mykolui Kazanui skirtus Vyčio kryžiaus ordinus.

Zarasų krašto muziejuje 2023 m. rugpjūčio 24 d. vyko renginys, skirtas šiai šeimai prisiminti. Muziejininkė Rimutė Morozovienė supažindino su šeimos istorija. Renginyje dalyvavęs Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovas dr. Raimundas Kaminskas kalbėjo apie vertybių reikšmę istorijai. Jo pranešimo tema buvo „Kazanų šeimos vertybės ir pilietinė atmintis ateities Lietuvoje“. Savo mintimis apie Kazanų šeimos reikšmę ir jos atminimo išsaugojimą, ypač jaunimui, kalbėjo visuomenininkas, „Miško brolių“ draugijos vadovas, žmogus, kurio iniciatyva Zarasuose atsirado Kazanams skirtas stogastulpis – Rimantas Jurevičius. Renginyje mintimis apie istorinės atminties svarbą pasidalijo Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Stankevičius, kraštiečių „Ežerėnų“ draugijos narys Osvaldas Milius. Apie Kazanų jaunesniosios kartos narius, jų vertybes papasakojo jų giminaitė, kurios mama buvo Mykolo ir Igorio pusseserė, zarasiškė Valerija Palivoda. Pasakojimų klausėsi renginyje kartu su kitais dalyvavę Zarasų savanoriai, šauliai. Po minėjimo prie Kazanams skirto stogastulpio šauliai nunešė gėlių puokštę.

Zarasų krašto muziejaus informacija